Prosječna plata 491 euro

Bez autora
May 17 2012

Prosječna zarada u aprilu, bez poreza i doprinosa, u Crnoj Gori iznosila je 491 euro, a vrijednost minimalne potrošačke korpe 787,4 eura. Prosječna zarada (bruto) u aprilu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 733 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 491 euro. U odnosu na mart 2012. godine, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u aprilu zabilježila je rast od 0,4 odsto, a u odnosu na april prošle godine zabilježila je rast od 3,8 odsto, dok je u odnosu na prosječnu zaradu u 2011. godini takođe zabilježila rast od 1,5 odsto. Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu 2012. godine u odnosu na mart 2012. godine zabilježile rast od 0,5 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,1 odsto. Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa u aprilu 2012. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (25,2 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (16,2 odsto),...

Prosječna plata 491 euroProsječna zarada u aprilu, bez poreza i doprinosa, u Crnoj Gori iznosila je 491 euro, a vrijednost minimalne potrošačke korpe 787,4 eura, saopštio je MONSTAT.

"Prosječna zarada (bruto) u aprilu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 733 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 491 euro", navodi se u saopštenju MONSTAT-a.

U odnosu na mart 2012. godine, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u aprilu zabilježila je rast od 0,4 odsto, a u odnosu na april prošle godine zabilježila je rast od 3,8 odsto, dok je u odnosu na prosječnu zaradu u 2011. godini takođe zabilježila rast od 1,5 odsto.

Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u aprilu 2012. godine u odnosu na mart 2012. godine zabilježile rast od 0,5 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,1 odsto.

MONSTAT navodi da su po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa u aprilu 2012. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (25,2 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (16,2 odsto), Snadbijevanje električnnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (5,5 odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (3,4 odsto), Prerađivačka industrija (tri odsto), Ostale uslužne djelatnosti (2,9 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo, popravku motornih vozila i motocikala (2,5 odsto ), Saobraćaj i skladištenje (0,9 odsto), Informisanje i komunikacije (0,8 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,7 odsto).

Pad zarada zabilježen je u sektorima: Vađenje ruda i kamena (14,4 odsto ), Građevinarstvo (8,6 odsto), Finansijske djelatnosti i jelatnosti osiguranja (5,9 odsto, Poslovanje sa nekretninama (3,1 odsto), Snadbijevanje vodom, upravljanje tpadnim vodama, kontrolisanja uklanjanja otpada (1,5 odsto), Državna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje (jedan odsto), Umjetnost, zabava i rekreacija (jedan odsto) i Usluge smještaja i ishrane (0,7 odsto).

Potrošačka korpa

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za april 2012.godine iznosila je 787,4 eura od čega se na hranu i bezalkoholna pića odnosi 256,8 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 344,1 eura i vrijednost imputirane rente 186,5 eura.

"Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u mjesecu aprilu 2012.godine je u odnosu na mart 2012. godine zabilježila rast od 0,1 odsto", tvrde u MONSTAT-u.

Vrijednost minilmalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u aprilu 2012.godine je u odnosu na mart 2012.godine zabilježila rast od 0,1 odsto, za neprehrambene proizvode i usluge je u odnosu na mart 2012. godine zabilježila rast od 0,1 odsto, dok je vrijednost imputirane rente u odnosu na mart 2012. godine zabilježila rast od 0,2 odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u aprilu 2012.godine je u odnosu na april 2011.godine povećana za 2,2 odsto, dok je u u odnosu na decembar 2011. godine povećana za 2,3 odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Prilikom određivanja minimalnih izdataka za hranu i bezalkoholna pića, neophodna količina minimalnog kalorijskog unosa određena je u iznosu od 2.211 kilokalorija na dan po stanovniku, na osnovu najbolje prakse nutricionista.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe čine: izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića (koja obuhvata 130 prehrambenih artikala); izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge i vrijednost imputirane rente.

Za izračunavanje vrijednosti minimalne korpe i bezalkoholnih pića od 130 proizvoda koristi se prosječna cijena u tekućem mjesecu, pomnožena sa mjesečnom količinom u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga i imputirane rente koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI). Imputirana renta je procijenjena vrijednost zakupnine za domaćinstvo koje stanuje u vlastitom stanu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik